Történelmi anyagok diákoknak, tanároknak, érdeklődőknek

Törióra

Felnőtt képzés agrár

2022. március 14. - Harmat Árpád Péter

Agrár tanórák, felnőttképzés 

  1. Te -- Takarmányozástan elmélet 5 fő [feb.21, márc.31- tak.célja, csoport] Teszt 04.11-ig, Házidolg.: május 13.
  2. Tg -- Takarmány gyak 3 fő [feb.21, ápr.5 - emészthetőség, gyökér-g] Beadandó: 04.11-ig
  3. Te -- Termesztéstechnológiák elmélet 1 fő [feb.21, ápr- 06 - a mg.ágazatai] Teszt 04.11-ig, Házidolg.: 05.13-ig
  4. TG -- Termeszt. gyak 1 fő [feb.21, ápr.05 - a növek szapor, vetőmag ért] Bead.04.11
  5. Áe -- Állattenyésztés elmélet  5 fő [feb.21, márc.31 -értékm, háziasítás] Teszt 04.11-ig, Házidolg.: 05.13-ig
  6. ATG -- Állattenyésztés gyak 5 fő [feb.21, ápr 06 - teny.érték b, elhelyezés] Bead 04.11-ig
  7. Áae -- Állattartás elmélet 5 fő [feb.21, márc.31 - házis, sz.marha tartás] Teszt: 04.11-ig, Házidolg.: 05.13-ig

1.Takarmányozástan célja []

A takarmányozás célja, hogy haszonállataink megfelelő tápanyagokhoz jussanak és így alkalmassá váljanak a mezőgazdasági termelésre, azaz hasznosítási irányulnak megfelelő tej, tojás, hús, gyapjú és egyéb agrártermékek előállítására, illetve tenyésztésre.

Táplálás []

Miután a különféle takarmányokat azért etetjük, hogy az állatok taplóanyag-igényét fedezzük, fontos megismerni mind a növények, mind pedig az állatok szöveteinek táplálóanyag-tartalmát. A növények képesek arra, hogy a levegő széndioxidjának, továbbá a talajból felvett víz, szerves és szervetlen vegyületek felhasználásával nagy és komplex molekulákat építsenek fel. Ezekhez a szintetikus folyamatokhoz a növények a nap energiáját használják fel a fotoszintézisen keresztül. A növényekben felépített nagyméretű molekulákból képesek az ember és az állatok a létfenntartással és a különböző termékek képzésével összefüggő szükségleteiket fedezni. A növények és az állatok szövetei hasonló vegyületekből épülnek fel. Az arányok és bizonyos molekulák terén azonban vannak eltérések.

2.Tg - Takarmányozástan gyakorlat

  1. A takarmányozás célja, feladatai, az okszerű takarmányozás szerepe az állattenyésztés jövedelmezőségének javításában
  2. A takarmány, mint környezeti tényező
  3. A takarmányok kémiai összetétele, takarmányvizsgálatok, mintavétel, víz- és szárazanyagtartalom meghatározása, egyszerűbb laboratóriumi vizsgálatok
  4. A takarmányok csoportosítása
  5. Erjesztett takarmányok Szénák és szénalisztek, réti széna 
  6. Erjesztett takarmányok Szénák és szénalisztek, réti széna 

I. Takarmányozástan célja []

A takarmányozás célja, hogy haszonállataink megfelelő tápanyagokhoz jussanak és így alkalmassá váljanak a mezőgazdasági termelésre, azaz hasznosítási irányuknak megfelelő tej, tojás, hús, gyapjú és egyéb agrártermékek előállítására, illetve tenyésztésre.

Fontos tudnunk, hogy az egyes állatfajok takarmányozására mit használhatunk, milyen alapanyagok, termékek állnak rendelkezésre. Minden takarmány jól emészthető, kevésbé emészthető és nem emésztődő alkotókból áll. Ezeket a kémiai összetétel mutatja meg számunkra. Az összetétel alapvető befolyással van az emészthetőségre. A takarmányokat az emészthetőség mellett a táplálóérték is jellemzi. Ez a takarmányok egyik összehasonlítási lehetősége. Mivel nem tudjuk minden alkalommal a friss takarmányt közvetlenül feletetni, szükséges lehet annak tárolása, tartósítása. Ezeket a folyamatokat a lehető legkisebb veszteséggel kell megvalósítani. A végül felhasznált takarmány értékét a takarmány értékesüléssel tudjuk kifejezni.

EMÉSZTHETŐSÉG

A takarmányoknak a táplálóanyagai nem hasznosulnak maradéktalanul az állati szervezetben, csak a megemésztett, az emésztőcső falán felszívódott anyagok tudnak értékesülni. Emészthetőnek a táplálóanyagoknak azt a részét nevezzük, amely felszívódásra alkalmas mértékig bomlik le az emésztőcsatornában. A takarmányok emészthetőségét a különböző állatfajokon végzett állatkísérletekkel állapítják meg. Megemésztett táplálóanyag-mennyiségnek az elfogyasztott és a bélsárral ürülő táplálóanyagok különbségét tekintjük. A bélsárban nem csak emészthetetlen tápláló anyagok találhatók, hanem az anyagforgalomból származók is. Ezért az így meghatározott értéket a takarmányok látszólagos emészthetőségének nevezzük. Pontosságuk a gyakorlati követelményeknek megfelel, ezért a takarmányozási táblázatokban ezeket találjuk. 

Az emészthetőséget befolyásolják állattól függő és takarmánytól függő tényezők is. Az állat szempontjából befolyásolja az állat faja, fajtája, egyede, kora, egészségi állapota. Ezek közül legfontosabb az állat faja. Ez alapvetően befolyásolja, hogy milyen takarmányokkal etethetjük az állatot. Ezért van az, hogy más állatfajok más takarmányt igényelnek. A takarmányoktól függő tényezők közül a takarmány kémiai összetétele, előkészítése, étrendi hatása, az elfogyasztott mennyiség befolyásolja az értékesülést. A takarmány-alkotórészek közül a legnagyobb hatást a nyersrost gyakorolja az emésztésre. A nyersrosttartalom növekedése minden állatfajnál rontja az emészthetőséget. A lignin a legfőbb emésztést rontó tényező, amely az elvénült növényekben található. A takarmányok közül a szénafélék rosttartalma a legmagasabb, így azt csak jó rostemésztésű állatoknak adjuk. A gabona magok alacsony rosttartalom mellett magasabb energia és fehérje tartalmúak. Felhasználásuk széleskörű, sok állatfaj takarmányában szerepelnek (növényevők, madarak). A gyökér- és gumós takarmányok jó étrendi hatásúak. Meglehetősen magas nedvesség tartalmuk mellett jelentős mennyiségű könnyen emészthető szénhidrátot tartalmaznak. A növényevők és mindenevők takarmányainak részei. A zöldségek, gyümölcsök magas nedvesség tartalmú ízletes, könnyen emészthető rostot és szénhidrátot tartalmazó takarmányok, jelentős vitamin tartalommal. Szintén jó étrendi hatással. Növényevők, madarak, mindenevők is fogyasztják. Az állati eredetű takarmányok közül a hús a ragadozók és dögevők takarmánya, ők tudják jól emészteni. A tej és tojás része lehet minden féle kis állat felnevelésének. Könnyen emészthető, értékes takarmányok. 

Ezeket a takarmányokat etethetjük önmagukban vagy különböző arányokban keverve. Etethetünk még előre gyártott termékeket is. Ezek lehetnek takarmány kiegészítők, vagy kész tápok. A kiegészítőket mindig valamilyen alap takarmányhoz keverjük fehérje, vitamin, mikroelem stb. pótlására. A késztápok önállóan etethetők a megfelelő állatfajjal. Az egyes takarmány előkészítési eljárások is hatással vannak az emészthetőségre. Javító hatással van a magok őrlése, a pácolás, az áztatás, a puffasztás, pelyhesítés, extrudálás. A gyökér- és gumós takarmányoknál a párolás, főzés.

II. A gyökér és gumós takarmányok []

 A gyökér és gumós takarmányokra általánosan jellemző a nagy víz- és kis rosttartalom. Sok káliumot, kevés meszet és foszfort tartalmaznak. Jó étrendi hatású, laktagóg takarmányok, de nagy víztartalmuk miatt nehezen tárolhatók. Gyakran földdel szennyezettek. Ezeket a takarmányokat etetésük előtt mosni, szeletelni, aprítani, zúzni vagy pépesíteni szükséges. Fagyos, romlott állapotban nem etethetők. Nagyobb mennyiségben csak rostban gazdag takarmánnyal együtt etethető.

Cukorrépa

A cukorrépa bár felhasználható takarmányozásra, ritkán kerül állataink elé. Kérődzőkkel kis mennyiségben etethető, mivel sok könnyen oldódó cukrot tartalmaz, ami emésztési zavarokat és következményesen tejsavmérgezés okozhat. Optimális napi adagja tehénnek lO-l5 kg, növendékeknek 5-lO kg, juhoknak pedig O,5-l kg. Fölaprítva sertéssel és lóval is etethető. Hízósertésekkel 4-6 kg-os, lovakkal pedig lO-l5 kg-os napi adag etethető. Nagy mennyiségben etetve hasmenést okozhat.

Murokrépa

A murokrépa nagy karotin-tartalma miatt az állatok karotin-szükségletét fedezi. Etetése kedvező hatású a nőivarú állatok termékenyülésére. Teheneknek 4-5 kg-os mennyiségben adva a tél végén kedvező hatást fejt ki a szaporodási folyamatokra. A lovak is szívesen fogyasztják, csikókkal l-2 kg-os, vemhes- vagy szoptató kancákkal 4-5 kg-os adagban etethető. Igáslovak akár l5-2O kg-ot is fogyaszthatnak belőle. A vemhes- és szoptató kocák számára is előnyös napi 3-4 kg-ot etetni.


Tarlórépa

A tarlórépa másodvetésben termesztett takarmány. A 1O % szárazanyagának közel fele cukor, és jelentős mennyiségű mustárolajat is tartalmaz. Hízómarhával akár 3O kg is megetethető naponta, de a tejelő teheneknek lO kg-nál ne adjunk többet, mivel mellékízt adhat a tejnek. A sertés fejadagjában a burgonya 3O-4O %-a helyettesíthető tarlórépával.
A takarmányrépa nagy tömeget adó, jó étrendi hatású, ízletes takarmány. A répa elsősorban a kérődzők takarmánya (tejelő tehénnek 2O-25 kg, növendék marháknak lO-l5 kg és kifejlett juhoknak l-3 kg is adható naponta). A vajat keményíti. Kis nyersrost-tartalma következtében sertésekkel is etethető (2-5 kg/nap), a korlátozott abrakfejadagon tartott vemhes kocáknak kifejezetten előnyös. A lovak is szívesen fogyasztják, igásállatokkal 1O-2O kg etethető.

Burgonya

A burgonya hazánkban elsősorban humán élelmezési célt szolgál, állati takarmányozásra csak az apró és tárolásra alkalmatlan burgonyát használjuk. Tejelő tehenekkel, hízómarhákkal és juhval nyersen is etethetjük. Nyersen lO-l5 kg-nál többet ne etessünk, mert mellékízt ad a tejnek. Hízómarhával 2O-25 kg burgonya is etethető, juhokkal pedig l-l,5 kg. A sertéseknek és a lovaknak azonban párolva, főzve adjuk, mert e nélkül igen rosszul hasznosítják a keményítő-tartalmát. További előnye a főzésnek, hogy hatására a mérgező szolanin kioldódik. A szolanin a főzővízbe vonódik ki, ezért ne keverjük ezt a takarmányba. Jelentős a C-vitamin tartalma is, ami azonban a főzés során nagyrészt elbomlik.

3. Termesztés elmélet

A mezőgazdaság ágazatai

Ágazatok: A mezőgadaság alapvetően növénytermesztési,llatenyésztési, állattartási ágazatokra tagolódik, melyekhez kapcsolódnak a feldolgozó ágazatok.

A növénytermesztés részei:

  • - Szántóföldi növénytermesztés
  • - Kertészeti növénytermesztés
  • - Egyéb növénytermesztés

Szántóföldi növénytermesztés részei:

  1. Búza, őszi búza termesztés
  2. Kukorica termesztés
  3. Ipari növény termesztés
  4. Takarmánynövény termesztés
  5. Egyéb növénytermesztés

Kertészeti növénytermesztés:

  1. Burgonya termesztés
  2. Zöldségfélék termesztése
  3. Gyümölcs termesztés
  4. Borszőlő termesztés

Állattenyésztési ágazatok:

  • Gazdasági haszonállatok: sertés, szarvasmaha, baromfi, juh, ló
  • Tenyészállat tartás: amikor a jobb tulajdonságokkal rendelkező utódok elérése érdekében pároztatjuk az állatokat
  • Kisebb számban és jelentőséggel tartott állatok: pl prémesálatok, nyúltenyéstés

Gazdasági csoportosítás

Azok a növények sorolhatóak ide, melyeket valamilyen pénzben kifejezhető haszon reményében termesztünk. Csoportjaik:

  • Szántóföldi növények
  • Szálastakarmányok
  • Zöldségnövények
  • Gyümölcstermő növények
  • Szőlő

Rendszertan: Linné besorolása alapján, 8 rendszertani egységet különböztetünk meg:

  • ország
  • törzs
  • osztály
  • rend
  • család
  • nemzetség
  • faj
  • fajta

4.Termesztés gyakorlat

A növények szaporodása [1], [2] 

Mi a szaporodás?

Minden élő szervezet szaporodásra képes. A szaporodásnak köszönhetően minden faj egyedei magukhoz hasonló szervezeteket hozhatnak létre. A szaporodás – valamely faj ilyen vagy olyan módon történő egyedszám-növekedése. A létrejövő szervezetet leány- vagy utódszervezetnek, az új szervezetnek életet adó szervezeteket pedig szülői vagy anyaszervezetnek nevezzük. Szaporodáskor az utódszervezetek a szülői szervezetektől örökletes információt kapnak. Egyes szaporodási formák esetén a leányszervezetek a szülői szervezetek pontos másai, míg más esetekben csak többé-kevésbé hasonlítanak rájuk.

Milyen szaporodási módok ismeretesek?

Háromféle szaporodástípust ismerünk: ivaros, ivartalan és vegetatív szaporodási módot. Az ivaros szaporodás erre szakosodott ivarsejtek-kel történik. A hím ivarsejteket spermiumoknak vagy spermatozoidoknak, a női ivarsejteket pedig petesejteknek nevezzük. A magasabbrendű növényeknél a hím és a női ivarsejtek erre specializálódott generatív szervekben képződnek.

Mint már említés történt róla, a virágos növények esetében a virág generatív szerv. A hím és női ivarsejtek összeolvadása során megtermékenyített petesejt – zigóta – képződik. A zigótából új szervezet jön létre. Az ivarsejtek hordozzák a szervezet örökletes információ-készletét. Vagyis a rendeltetésük az, hogy a szervezet jellegeire és tulajdonságaira vonatkozó információt átadják a szülői szervezetektől az utódoknak. Az ivarsej-tek (spermium és petesejt) összeolvadásakor a zigótában mindkét szülői egyed örökletes anyaga egyesül. Megjegyzendő, hogy sok növényfaj az ivaros szaporodás mellett képes ivartalanul és vegetatív úton is szaporodni.

Az ivartalan szaporodás nem ivarsejtek közreműködésével megy végbe. Például a moszatok és magasabbrendű spórás növények spórákkal szaporodnak. A spóra – külön-álló, védőburokkal körülvett ivartalan sejt. A különböző szervezetek spórái alakjukban, méretükben, terjedési módjukban különböznek egymástól. A moszatok spórái lehetnek mind mozgékonyak, mind nem mozgékonyak. A magasabbrendű spórás növényeknek (mohák, zsurlók, páfrányok, korpafüvek) csak nem mozgékony spórái vannak. A mozgékony spóráknak mozgó ostoraik vannak. Azonban ezeknek a spóráknak a védőburka nem elég tömör, ezért nem tudják huzamos ideig megőrizni élet-képességüket. A nem mozgékony spórák csak passzív módon – vízzel, széllel, állatok közvetítésével – terjednek. Ennek köszönhetően ezek a szervezetek jelentős távolságokra is eljuthatnak. A nem mozgékony spóráknak rendszerint erős védőburkuk van, amely megbízhatóan védi a spóra belsejében lévő sejtet. Kedvező körülmények közé (nedves környezet, hőmérséklet) kerülve a spóra kicsírázik, és új egyed keletkezik belőle.

A többsejtű szervezetek vegetatív úton is képesek szaporodni. A növények vegetatív szaporodása különböző módokon történik. Ez a növények regenerációs képességének köszönhető. Majdnem minden növény képes a vegetatív úton történő szaporodásra. Idézzétek fel, hogy vannak olyan növények, például a fokföldi ibolya és a begónia, amelyek levelekről szaporodhatnak. Sok növény módosult hajtásokról – szárgumókról, gyöktörzsről, hagymáról, indáról – szaporodik.

  • Gyöktörzsekkel szaporodnak az évelő lágyszárú növények (tarackbúza, gyöngyvirág aszat).
  • Hagymával szaporodik sok vadon termő növény: hóvirág, hagyma, liliom, tulipán, nárcisz. A rügyekből fiókhagymák fejlődnek, amelyek leválnak az anyahagymáról.
  • Egyes növényfajok szárgumóikkal (burgonya, csicsóka) szaporodnak
  • Földön kúszó indákkal szaporodik a földieper és a pimpó
  • Az anyanövénytől elkülönülő és új növénynek életet adó szárhagyó rügyekkel szaporodik a harmatfű és a korallvirág
  • Sok növény a járulékos rügyekből fejlődő szárhajtásokkal (nyár, rezgőnyár, éger) szaporodik.
  • Egyes növények (meggy, szilva, homoktövis, málna) gyökerén járulékos rügyek találhatók, amelyekből gyökérhajtások fejlődnek.

Milyen biológiai jelentősége van a vegetatív szaporodásnak?

A vegetatív szaporodásnak köszönhetően az anyaszervezetből hozzá hasonló örökletes jellegekkel ren-delkező új utódegyedek képződnek. A vegetatív szaporodás elősegíti a faj egyedszám-növekedését és elterjedését. Ez különösen fontos azoknak a fajoknak az esetében, amelyek élettartama rövid. Ráadásul így lehetővé válik a növények szaporodása akkor is, amikor nem lehetséges ivaros szapo-rodás, például a saját fajuk más egyedeitől elkülönülten élő növények esetében.

Összefoglalva

A növények szaporodhatnak ivarosan, ivartalanul és vegetatív úton. Az ivaros szaporodás erre szakosodott ivarsejtekkel – petesejttel, spermiummal – történik. Ivartalanul és vegetatív úton a növények nem ivarsejtekkel szaporodnak. Az ivartalan szaporodás egy nem ivar-sejttel – például spórával – megy végbe, míg a vegetatív szaporodás sejtcsoport által történik. A magasabb rendű növényeknél a vegetatív szaporodás vegetatív szervekkel vagy azok módosulataival valósul meg. A vegetatív szaporodás elősegíti a növények gyors újrateremtődését és elterjedését.

5.Állattenyésztés elmélet

Állattenyésztési vizsgálatok: az  értékmérő tulajdonságok  

Értékmérő tulajdonságok: Azokat az állatra jellemző sajátosságokat, amelyek alapján azok tenyész- és gazdasági értéke megállapítható, értékmérő tulajdonságoknak nevezzük. Két csoportjuk: külső értékmérők (melyek szemmel láthatóak) és belső értékmérők (melyeket csak az állatok teljesítménye alapján érzékelhetünk).

A külső értékmérő tulajdonságok:

  1. Fejlettség - tömeg => a jó egészségre és a belső szervek harmónikus működésére utal
  2. Kondíció => A szervezet megalkotásának módja, mely külső és belső tulajdonságokban nyilvánul meg
  3. Arányosság => Az egyes testrészek, testtájak egymással való kapcsolatát fejezi ki.
  4. Kültakaró => A fajtáról hasznosítási típusról, másodlagos ivarjellegről tájékoztat. Bőr, szőr, tollazat

A belső értékmérő tulajdonságok:

  1. Növekedési erély
  2. Termékenység szaporaság
  3. Tejtermelő képesség
  4. Hústermelő képesség
  5. Egészség, ellenálló-képesség
  6. Igényesség
  7. AlkalmazkodásTermelőképesség
  8. Vérmérséklet

6.Állattenyésztés gyakorlat

Az értékmérő tulajdonságok szemrevételezése a gyakorlatban [] 

A tenyészérték tájékoztat arról, hogy az anyaállatoknak és az apaállatoknak milyen az örökítõ értéke, azaz egy-egy tulajdonság esetében mit örökíthet, és milyen lesz az utódok várható teljesítménye. []

A tenyészértéket a következõk alapján állapítjuk meg:

1. származás, oldalági rokonok alapján
2. fenotípus, saját teljesítmény, saját termelés alapján
3. ivadékvizsgálat, utódellenõrzés alapján.

1. Származás, oldalági rokonok alapján

Származás, oldalági rokonok alapján végzett tenyészértékbecslés olcsó és gyors eljárás. Elsõsorban abban az esetben alkalmazható, ha a tulajdonság jól öröklõdik. Például a tejzsírtartalom, a fehérjetartalom ( h² 0,6) esetében, ha jó a szülök zsírtartalma, számíthatunk arra, hogy az utódoké is az lesz. Az ivadékokban általában az egyik szülõ örökletes alapjának 50%-a, a nagyszülõké 25%-ban érvényesül. Az édes testvérek esetében 50%-kal, a féltestvérek esetében pedig 25%-kal számolhatunk. Ha a tulajdonság rosszul öröklõdik ezt a tenyészértékbecslési módszer ne alkalmazzuk. Néhány esetben viszont mindig ezt a módszert kell alkalmazni. mégpedig az elõszelekcióban. A bikák esetében csak a származás alapján dönthettem el, hogy a bika tenyészbika jelölt lesz-e vagy sem. Kiváló anya (bikanevelõ tehén) és kiváló apa esetén a megszületett bikaborjú a megfelelõ vizsgálatok után (sajátteljesítmény-és ivadékvizsgálat) tenyészbika lesz. A tenyészüszõk esetében is származás alapján dönthetem el, hogy tehén lesz e belõle, vagy sem, azaz üszõkorban a tenyésztésbevételkor már egy elõszelekciót végezhetünk. A tenyészüszõk esetében a tenyésztésbevételnél is ezt a módszert alkalmazzuk, mert, hogy az üszõt milyen bikával párosítjuk (termékenyítjük) az attól függ, hogy az üszõnek milyen (volt) az anyai termelése, és milyen apai háttérrel rendelkezik, illetve az apa pontos ismerete a rokontenyésztés elkerülése érdekében fontos.

2. Fenotípus, saját teljesítmény, illetve termelés alapján.

Ennél a módszernél az adott egyed sajátteljesítménye alapján állapítjuk meg az adott tulajdonság tenyészértékét. A tejtermelõ tulajdonságok csak nõivarú egyedeken mérhetõ, így a tehenek tenyészértéke fenotípus alapján meghatározható. Ezzel a módszerrel jelöljük ki a bikanevelõ teheneket, ennek alapján döntünk, hogy a tehénre milyen bikát párosítunk, illetve selejtezzük e a tehenet vagy sem. Az anyai tulajdonságok, amelyek elsõsorban a húshasznú teheneknél nagyon fontosak, szintén fenotípus alapján mérhetõ. A tenyészbika jelöltek is elõször sajátteljesítmény vizsgálaton esnek át, mérik a meghatározott idõpontokban a súlyokat, az adott idõszakokra esõ súlygyarapodásokat és a takarmányértékesítõ-képességet. Mindkét ivarnál, illetve hasznosítástól függetlenül a küllemi tulajdonságok is az adott egyed esetében fenotípus alapján lehet meghatározni. A hústermelés értékmérõ tulajdonságai közül a húsformák és az izmoltság fenotípus alapján jól meghatározhatók. Tenyészértéket fenotípus alapján akkor is megbecsülhetünk ha a tulajdonság jól öröklõdik.

3. Ivadékvizsgálat, utódellenõrzés alapján.

Az ivadékvizsgálat elsõsorban a tenyészbikák esetében nagy jelentõségû, de újabban a biotechnológia fejlõdése révén a nõivar esetében is beszélhetünk ivadékvizsgálatról, mert egy-egy kiváló donor tehéntõl embrióátültetéssel évente 10-20 utód is születhet. Ivadékvizsgálatokat végzünk mindig, ha a vizsgált tulajdonság a bikánál nem mérhetõ, illetve akkor is, ha az adott tulajdonság gyengén öröklõdik.

Az ivadékvizsgálat is igen nagy fejlõdésen ment keresztül. Az elsõ módszer volt az anya-leánypáros módszer. Azt, hogy a bika mit örökít lányaiban azt az anyák és a lányok termelése közti különbség alapján állapították meg. A módszer nagy hibája volt, hogy az anyák és a lányok nem egy idõben termeltek, így nem ugyanazok a hatások érték õket. Ezt a hibát küszöbölte ki az egykorú istállótársas (CC-teszt) módszer. Ennél az utódellenõrzési eljárásnál a bika leányai már egy idõben termelnek, ugyanúgy, mint az összehasonlítást képezõ istállótársai. A módszer finomult, mert bevezették a HMC-ét és MCC-ét, a módosított változatokat. A módszerek lényege, hogy egy adott bika leányai és a kortársaik közötti termelésbeli különbség adja a bika várható örökítõképességét. A tenyészérték kiszámításánál figyelembe vették már a fajtaátlagot és a kortárs apaállatok módosított genetikai értékeit is, de még mindig nagyon sok olyan tényezõ nem szerepelt a számításokban, amelyeknek a figyelembe vétele még pontosabbá tette volna az utódellenõrzést. Henderson által 1966-ban kifejlesztett BLUP eljárás a „legjobb, lineáris hibamentesített tenyészértékbecslés” már számol olyan hatásokkal, mint állomány, év, évszak hatás, az apaállat értékének hatása, véletlen faktor hatása. Az eljárás igen jónak bizonyult, de az anyai oldalról viszont semmit sem vett figyelembe, pedig a bika leányainak tulajdonsága 50%-ban az anyáktól származtatható, ennek megfelelõen a BLUP módszert is tovább kellett fejleszteni. Ennek elsõ továbbfejlesztett változata az „anyainagyapa modell” az MGS volt, ahol az anyai oldalról az információ az anyai nagyapa volt, melynek volt megállapított tenyészértéke, miután ivadékvizsgált bika volt. A legújabb Animal Model (állatmodell), már az anyai „tenyészértéket” is figyelembe veszi, modern családértékelésnek felel meg. Az apa tenyészértéke, az anya tenyészértéke, az édes és féltestvérek tenyészértéke együttesen alkotja a tenyészérték elõrejelzésének információforrását, megfelelõ súlyozással.

Meg kell még említeni a Test Day Model-t, a Befejési Nap Modellt, mely a kanadai Animal Model továbbfejlesztett változata. Az Animal Model 305 napos laktációs tejtermelés alapján számolja ki az adott bika tenyészértékét tejre, zsírra és fehérjére standard laktációs görbe alapján különbözõ korrigálásokkal, de nem veszi figyelembe a 305 napon túli laktációs termeléseket. A Befejési Nap Modell a tenyészértékbecslést befejésenként végzi, és három laktációra számit külön-külön tejre, zsírra és fehérjére tenyészértéket. Minden befejéssel rendelkezõ egyedet kortársnak tekint. Egy adott bika esetében lényegesen több leány szerepel a vizsgálatban és több a kortársak száma is, így a tenyészérték reálisabb, és a kapott eredmények megbízhatóbbak

A MOET (Multiple Ovulation and Embrio Transfer) a biotechnológiára alapoz. A bikanevelõ donor teheneket szuperovuláltatják, majd a legjobb bikákkal termékenyítik. Egy bikát minimum két tehénre kell vinni, hogy az utódok között a testvérek mellett féltestvérek is legyenek. A kinyert embriók egy részét recipiens tehenekbe ültetik, kisebb hányadát mélyhûtve tárolják. A bikákat sajátteljesítmény vizsgálat után „ivadékvizsgálják”, míg az üszõket csúcs bikákkal termékenyítik, ellés után laktációs termelésül alapján értékelik. Az egyes apák és anyák ivadékcsoportjait értékelik (saját, édes, féltestvérek és utódok alapján) majd rangsorolják, a legjobb bikák csúcs bikák, a legjobb tehenek donorok lesznek. A módszer legnagyobb elõnye, hogy az ivadékvizsgálat mindkét ivarnál elvégezhetõ, és az összes tenyészértékbecslési módszer egyszerre alkalmazható, ennek megfelelõen elõbb jutunk azokhoz az eredményekhez, amelyek a tenyészértékbecsléshez szükségesek.

Mindhárom tenyészértékbecslési módszerrel egyszerre csak egy tulajdonságra tudunk tenyészértéket meghatározni, illetve becsülni, és nagyon lényeges, hogy a tenyészértéknek milyen a megbízhatósága, ismételhetõsége. A tejelõ fajtáknál a bikák ivadékvizsgálata során külön-külön számolunk tenyészértéket tejre, zsírra fehérjére, küllemre és így tovább. A tenyészbikákat lehet ezek alapján is, külön-külön rangsorolni. A tenyésztõt is érdekelheti tulajdonságonként a bikák tenyészértéke, mert ezek alapján eldöntheti, hogy mely tehénre milyen bikát párosít az adott tulajdonság javítása céljából. Fennáll viszont a veszélye annak, hogy hiába javít egy tulajdonságon, ha egy másik tulajdonság viszont romlani fog, mivel a két tulajdonság között negatív korreláció van. A másik nagy probléma ilyenkor az, hogy ha a tulajdonságokat egyenként javítjuk, igen hosszú idõre van szükség, hogy a megfelelõ eredményt kapjuk.

Éppen ezért szelekciós indexeket hozunk létre a bikák örökítõképességének meghatározásához. A szelekciós indexek azoknak a tulajdonságoknak a tenyészértéket tartalmazzák, amelyeket az adott ország tenyésztõi fontosnak tartanak a genetikai elõrehaladás érdekében. Az index megalkotásakor azt is meghatározzák, hogy képletben szereplõ tulajdonságok milyen arányban szerepeljenek. Minél fontosabb egy tulajdonság, annál nagyobb arányban fog szerepelni, más szóval ezt a tulajdonságot szeretnék a legnagyobb mértékben javítani. A bikák országos rangsora is ez alapján készül el, illetve ez alapján dõl el, hogy a bika köztenyésztésbe kerül e vagy sem, mivel bizonyos „pontszám” alatt a bikák selejtezésre kerülnek. A világon használt országonkénti indexek nem egyformák. Abban megegyeznek, hogy a tejmennyiséget büntetik, vagy nem veszik figyelembe, a tej beltartalmát viszont fontosnak tartják, mégpedig úgy, hogy a fehérje lényegesen nagyobb súllyal szerepel, mint a zsír. Vannak olyan országok, amelyeknek az indexe csak tejtermelési tulajdonságokat tartalmaz. Számos ország indexe viszont a termelési tulajdonságokon kívül küllemi, management és egyéb tulajdonságot is fontosnak tart. A küllemi tulajdonságok közül elsõsorban a tõgy és a láb tulajdonságai, valamint a fõ bírálati tulajdonságok (tõgyrendszer, láb, lábvégek, stb.) és a végsõpontszám szerepel. Az indexekben a következõ tulajdonságok szerepelnek még: hasznos élettartam, termékenység, mastitis rezisztencia, könnyû ellés, temperamentum, fejési sebesség, stayability (állóképesség), szomatikus sejtszám. Mindig az adott ország tenyésztõ szervezetei döntik el, hogy a fajta javításához az index milyen tulajdonságokat tartalmazzon, és milyen arányban.

A világon használt sokféle tenyészértékbecslési módszer (szelekciós index) miatt igen nehéz összehasonlításokat végezni az adott fajtán belül az egyes országok között. Az összehasonlítást még bonyolítja az országonkénti tenyészértékek kiszámításánál figyelembe vett eltérõ bázisok. Az INTERBULL program ezt küszöböli ki. A beküldött adatokat a legkorszerûbb matematikai és statisztikai módszerekkel, bonyolult átszámítási és korrekciós eljárásokkal dolgozza fel és értékeli ki. Az egyes nemzeti (ország) tenyészértékek alapján nemzetközi tenyészértéket állapít meg, így a bikák direkt összehasonlíthatók, mert a külföldi becslés eredményeit az adott ország skáláján közli. A különbözõ országok tenyészbika kínálata között közvetlen összehasonlítást tesz lehetõvé.

Az állatok elhelyezése

takarmányozás prezi

Az állatok elhelyezése

  1. Az elhelyezéssel szembeni igény állatfajonként, fajtánként, ivar és kor szerint, illetve hasznosítási iránytól függően is változik. Hasznosítási irány => A gazdasági haszonállatoknál a tartást, takarmányozást meghatározó cél, mely az állat valamely adottságának kihasználására irányul. Így beszélhetünk például szarvasmarháknál hús és tej hasznosítási irányokról, baromfiaknál tojás és hús irányokról.
  2. Az állatok elhelyezésénél fontos, hogy kibontakozzon a termelőképesség, egészségesek legyenek, a kialakítás összhangban legyen az állatok élettani igényeivel, illetve költséghatékony legyen.
  3. Az istállók szellőztetése, páratartalma fontos tényező.
  4. Baromfiaknál fűthetőség, mélyalmos kialakítás, ketreces elhelyezés fontos.
  5. Sertéseknél az egyes tartási szakaszokban más-más a kialakítás. A fiaztatóknál az anyakoca mellett malacvédő rács van a malacok számára infralámpákkal. Később az elválasztás után, a malac utónevelőben rácspadlós kutricák vannak kialakítva, melyekben 5-10 malac van elhelyezve. A tenyészkanoknál elkülönített épületben kanszálláson tartják az állatokat. A megtermékenyítő mindig külön helyiség, melyhez a vemhes kocák számára kialakított termek kapcsolódnak (itt csoportos a tartás, 8-12 koca van egy elkerített részen)
  6. Szarvasmarháknál: létezik zárt tartási rendszer, ahol az istálló minden oldalról zárt. Hazánkban ez ritka, nálunk csak az ellető istálló és a fejőház szokott zárt lenni. Van még nyitott tartás: amikor az istálló egy vagy több fala hiányzik. Előnye: olcsóbb az építés és üzemeltetés. A harmadik elhelyezési mód: kötött tartás, amikor a szarvasmarhák a jászólhoz vannak kikötve és takarmányutak és trágyafolyosók kerülnek kialakításra.
  7. Istállótípusok szarvasmarhánál: mélyalmos, pihenőbokszos (utóbbinál, minden állat számára kialakítanak egy-egy falakkal elkülönített pihenőhelyet)
  8. Szarvasmarháknál életkorok szerinti elhelyezés: lehet egyedi borjúketreces és csoportos​​​​​​​

7.Állattartás elmélet

A domesztikáció

Az állatok mindig is az ember barátai voltak. Erről számos feljegyzés található most már videó formájában is, ahol emberek nagyvadak – akár ragadozók legjobb barátai – és mély érzelmi kapcsolatot ápolnak egymással. A domesztikálás vagy magyarul a háziasítás folyamata megközelítő adatok szerint 11000 éve kezdődött és több meghatározó ok vezérelte. Elsődlegesen, mint táplálék (hús, tej, tojás) és eszközforrás (ruha és szerszám) alapanyag volt jelen, a másodlagosan a mezőgazdasági, őrző-védő, szállító és katonai célok szolgálása, a harmadlagos szerepe pedig a kialakult kötődés volt az állat társaságához.

A táblázat harmadik oszlopában a Krisztus előtti idő értendő

szarvasmarha - India, Közel-Kelet  -  10 ezer év

Az intenzív városodás folyamatait megelőzően az ember természetesen vadászta az állatokat, de javarészt csak a könnyen elejthető, genetikailag selejteket, mivel nem rendelkezett fejlett technikával, így az elejtésük ezeknek az állatoknak jóval kevesebb erőbefektetéssel járt. Az állattartás ugrásszerű fejlődésével az ember megkezdte a vadállatok pusztítását is, mivel azok táplálékforrásként fogyasztották a háziasított állatokat. Természetesen az állattartás és a növénytermelés magával hozta az erdőirtást, ami pedig az állatvilág élőhelyét és közösségeit tette tönkre. Ez a folyamat mára olyan méreteket öltött, hogy az állatvilág a félelméből adódóan nagy ívben kerüli az embert. Közeledése esetén pedig számos esetben támadóan reagál. Ne felejtsük el, hogy az Európában megtalálható ragadozó populációt /farkasok, medvék, macskafélék/ az ember majdnem teljesen kiirtotta. A természetes ellenség megszűnésével a meglévő növényevő fajok túlszaporodtak, amit jelenleg csak a vadászat, csapdák és mérgezések tudnak kordában tartani.

Egészen a 19. század közepéig nem létezett ipari intenzív állattartás. Mindez az ipari forradalom fejlesztéseivel tudott utat törni magának. Megjelent a gőzgép a mechanikus hántoló és kialakultak a vasúthálózatok. Ezen hármas következményeképpen az állatokat –időjárástól függetlenül – kisebb és akár zárt helyen is lehetett tartani, mivel a legeltetést felváltotta a takarmánnyal – főképpen a kukoricával való etetés. Egy szarvasmarha 4-5 év alatt éri el a vágósúlyát (600-700 kg) szabadtartás során, amihez 1 hektár terület szükségeltetik per állat. Az 1800-as évek végére ezt már 2 év alatt el tudták érni. Az 1950-es évekre már megjelentek a nagy gazdaságok, ahol akár 10 ezer szarvasmarha is lehetett egy nagyon szűkös területen, zárt vascellákban, teljesen elkülönítve egymástól.  

Az városi ember ettől a ponttól már nem találkozott közvetlen az általa elfogyasztott állattal, így az intenzív állattartás a törvényi korlátozások hiányában tovább folytathatja etikátlan, kínzás alapú, hozam orientált tömegtermelését a társadalom beleszólása nélkül

süti beállítások módosítása